2017. június 2., péntek

Könyvajánló: Ladik Katalin: screaming hole



Új trend alakult ki mostanában a művészkönyvek piacán. Az El Kazovszkij életműkötet pl. nem jelent meg a Nemzeti Galéria kiadásában, helyette most jött ki, csakhogy most már 12000 ft-os áron. Az ember meg is venné, hanem a kisördög ott bujkál: ennyiért biztosan meg akarom venni? Könyvtár vagyok én, hogy minden fontos könyvnek meg kell lennie a polcomon? Nem kérdés, hogy mint jelenség, El Kazovszkij-nak nagyon is helye van minden polcon. Ám esztétikailag nem annyira fontos, hogy úgy mondjam, egy mellékszál. De az is új érzés, legalábbis számomra, hogy mérlegeljem azt, hogy az adott művész könyve megéri-e azt az árat.. Ez teljesen nonszensz, noha valós kérdés. Eddig egyáltalán nem érdekelt, hogy mennyibe kerül egy könyv, mivel 5000-nél drágább könyv nemigen volt, az Mng albumok is ekörül mennek/mentek. Tehát vagy befogom az orrom, és megveszek mindent továbbra is, vagy azt mondom, kihagyok egy amúgy vissza nem térő lehetőséget, hiszen már többször irtam, hogy ezeket a könyveket egyszer adják ki és kész, megszerezhetetlenek. Annál képtelenebb a helyzet, ugyanis rengeteg fontos emberről viszont egyáltalán nem jelent meg semmi, elég csak Erdély Miklósra, Kondor Bélára utalnom, és bizony El Kazovszkij is ide tartozik.
Erre még rátromfol Baricz Katalin, akitől viszont már többminden is megjelent, az új kötete ugyanis 18000 ft-ba kerül. Hűha. Magasra árazta magát a művésznő. És tegyük hozzá, hogy szép kiállású, minőségi könyv ez, abba belekötni nem lehet.

És itt van nekünk Ladik Katalin könyve, amely ránézésre az 5000 ft körüli kategóriában indul, de sajnos erre is 12000 ft van ráirva. Namost Ladik Katalin Erdély Miklósék kortársa, sőt, mint most megtudtam a könyvből, közös performanszuk is volt. Akkor most mi a helyzet?
Csupán annyi, hogy az Acb galéria megunta, hogy mint oly sok területről, innen is kivonult az állam. Lehet, hamarosan a fülünk se rezdül, ha saját magunkat kell megoperálni, esetleg nagyobb autót veszünk, hogy a bkv helyett mi fuvarozzuk el a megállóból az utasokat, mindenesetre nem Ladik Katalin életműve az első, ami elkerüli az Mng-Ludwig-Műcsarnok hármast. Sőt, hamarosan ez a három intézmény is felesleges lesz, mivel új beszerzések nem történnek (habár a Ludwignál valami mégis), ezért aztán az új Kondor Bélák a kereskedelmi galériáknál kötnek ki, ők is adják majd ki a katalógusukat. Ez az igazi liberalizmus, ki mondja hogy nem az van itt?
Némi következménye azért van a dolognak, és az egyik legkisebb az árcédula a katalóguson. Vegyük észre, hogy az Mng kiállitásai közül önkényesen kiemelve Ország Lilit, Vajda Lajost, Bálint Endrét, egyikük sem jelent meg igazán a műtárgypiacon, vagyis ha a Falk Miksa utcán múlott volna, most elfeledett művészek lennének a művészettörténet poros múzeumában. Játszhatjuk azt a játékot, hogy megjelentetjük Baricz Katit 18000-ért, akinek már jópár könyve megjelent, és nem rosszindulatból mondom, hogy jó kapcsolatai révén jelent meg a könyve, és közben kihagyjuk korunk El Kazovszkij-ait, Ország Lilijeit, mint ahogy már ez is történik, hiszen mondjon nekem valakit a Képzőről, akinek könyvesboltban kapható könyve van! Nagy baj lesz még ebből...
Másfelől meg örülni kell annak is, hogy egyáltalán van Acb galéria, és kiadja Ladik művésznő könyvét. Lehet, hogy meg is veszem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése