2017. január 5., csütörtök

Fehér György 1929-2015

Az előző (na jó, kettővel ezelőtti) bejegyzésben felfedeztem, hogy Kallós Pál és Fehér György valószinüleg barátok voltak. A képzőn találkozhattak 1946-ban, majd 48-ban együtt hagyták el az országot. Egy osztrák táborba kerültek, ahonnan végül csak 1950-ben érkeztek Párizsba. Itt Kallós megismerkedett egy kanadai nővel, Fehér György viszont Kanadába ment. 1954-ben visszatért Párizsba és úgy tűnik, talán Kallós segitségével rögtön bekerült ő is a Pierre galéria művészei közé. Nagy dolog volt ez akkor. Innentől a karrierje is beindult.
A helyzet az, hogy még az is lehet, hogy csak az én memóriám túl pici, ugyanis Cserba Júlia szerint 2000-ben Pesten, a Derkovits galériában volt kiállitása. Hol is volt az a Derkovits galéria? Nem ugrik be. De egy keresésre feljött egy 2006-os Rtl klub interjú is, tehát még az is elképzelhető, hogy a nálam öregebbek vagy jobban tájékozottak összefutottak a nevével.
Én annyit tudok, hogy Párizs után leköltözött a Fontainebleau-i erdőhöz, Montcourt-Fromonville-be. 1964-ben a Párizsi iskola kiállitásán vett részt a Musée D'art Moderne-ben, de sokat kiállitott Tokyo-ban is.
És egy újabb nyom, amin megintcsak újra el lehet indulni: tagja volt a Mourlot-műhelynek, amiről fájó, de nem sokat tudok, csak annyit, hogy Picasso és Miro is tagja volt. Végülis egyértelmű, hogy mindenhol voltak magyarok ugye?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése