2016. június 16., csütörtök

A Szépművészeti kincsei a Luxembourg múzeumban Párizsban

Egy ideje már bezárt a Szépművészeti, ami az egyik legbénább országimázs, persze az utóbbi időkben már eléggé esett a szinvonal, de az biztos, hogy nem jó, hogy egy ennyire fontos intézmény egyszercsak eltűnik. És végülis miért is? Az a terem, amit mutattak, hogy majd felújitás után milyen jó lesz, eddig se volt látogatható, vagyis senki se hiányolta volna. A többi részen viszont fontos kiállitások voltak, és nem tudok nem arra gondolni, hogy ennyire semmibe veszik a művészetet.
No de nem erről lesz most szó, bár számomra kérdés, hogy a felújitás után, 5 év múlva, mert ugye csúszik mindig minden, ugyan ki fogja megnézni az El Greco-kat? Az emberek leszoktak a kiállitásokról. No de legalább Párizs jól járt, ugyanis sok emblematikus mű, ha már Pesten raktárba bújik, el tud utazni a Luxembourg kertbe, és ott aztán tényleg sokan fogják látni. Ez jó. Remek, hogy nem egy sarki kocsmában, hanem egy igen neves intézményben mutatkoznak meg...hát igen, a mondat másik fele az lett volna, hogy a magyar művek, de ez félig sem igaz. A beharangozó ugyanis úgy szól, hogy Dürer, Greco, Tiepolo, Manet, Rippl-Rónai.. Jó, persze egy plakát nem minden, de azért az mégiscsak szembetűnő, hogy nem az amúgy Párizsban élt magyarokkal hirdetik a kiállitást, mondjuk Munkácsyval, Paál Lászlóval, hanem a mindenkinek jól csengő nevekkel. Ez pedig máris azt mutatja, hogy a magyar művek itt csak kisérők lesznek az igazán jól csnegők mellett.
Nem láttam a kiállitást, tehát nem tudom, igy van-e. A Szépművészeti kincsei amúgy valószinüleg bárhol, akár a Louvre-ban is érdekesek lennének. A francia közönségnek én viszont azt mutatnám meg legszivesebben, hogy volt (van) egy időszak, amikor a magyar festők ugyanúgy Párizsból inspirálódtak, mint Picassoék..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése