2015. december 18., péntek

Mit szólnának a szerkesztők ma? - néhány ikonikus kép mai szemmel



Umberto Eco most megjelent Bábeli beszélgetés könyvében ir arról, hogy mit szólnának mai szerkesztők néhány klasszikus könyvhöz, a Bibliához, az Isteni szinjátékhoz vagy épp az Odüsszeusz-hoz (természetesen elutasitanák). Ez alapján eljátszottam kicsit a gondolattal, vajon mit szólnának mai képszerkesztők néhány klasszikus fotóhoz - határozottan humoros nézőpontból.

Robert Capa: a milicista halála
Nem rossz kép, de kicsit didaktikus. A komponálás sajnos nem a legjobb, a katona egyik lába lemaradt a képről, a háttér elég unalmas, és ha jobban megnézem, az egész kép enyhén életlen. Jobban kellett volna koncentrálni. Publikálás előtt feltétlen szerezzük meg a katona irásos engedélyét, nehogy kártéritést követeljen. Igaz, hogy meghalt, de sose lehetünk elég óvatosak. 
Korniss Péter: iskoláslányok
Az Óbudán, esetleg Pesztszentimrén készült kép tipikus példája a megrendezett képeknek. Néhány népviseletbe öltözött nőt látunk, amint átkelnek egy sártengeren. Kérdem én: ki hord ma már ilyen ruhát és miért nem a betonúton mentek? A szerző szerint Erdélyben járt, de Érden is sok ilyen ház van, ezért kár volt elutazni olyan messzire. Ugyanakkor tetszik, hogy a fő vizesárok nem a kép közepén megy, látszik, hogy a fotósnak jó szeme van, szerintem el kéne küldeni Komlóra, hogy gyakoroljon egy kicsit.




Szilágyi Lenke: Budapest - Székesfehérvár 1986
Kellemes zsánerkép a fiatalságról. A nap és a kihajoló lány pont jól került a fotós látóterébe. Ugyanakkor a vonattal utazás, mint a fiatalság szimbóluma értelmezés felülvizsgálatra szorul. A cigi, mint deviancia szintén kissé koros elképzelés. Ugyanakkor a lány arcából keveset látunk és az üres rész is sok, a kamerát kicsit lehetett volna jobbra forditani.


André Kertész: szatirikus táncos
Most már lassan kinőhetnénk ezeket az otthon készitett, rendes háttér és világitás nélküli képeket. Látszik, hogy a modell erőlteti, hogy jól érzi magát, a fotós ugyanakkor szinte semmit sem tesz, egyszerűen felső kameraállásból elkattintja a képet. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a bal oldali szobor kölcsönhatásba kerül a vonagló nővel. Javaslom, mielőtt bármilyen munkát adunk neki, készitsen tesztképeket egy rendes műteremben, hogy lássuk, tudja-e kezelni a softboxokat. Amúgy tehetségesnek tűnik.
 (Senki se sértődjön meg, ez a szöveg Umberto Eco bábeli beszélgetések cimű könyvének egy részlete után készült, és nem komoly szöveg)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése