2015. február 15., vasárnap

Bezárt a Szépművészeti

Van néhány dolog, amiben irigylésre méltó nemzet vagyunk, és most nem a szép csajokra gondolok, hanem arra, hogy egy Pulszky Károly nevű fickó, többek szerint szélhámos, mások szerint csak művészetkedvelő, de egész biztosan ő hozta létre azt a főként reneszánsz kori gyűjteményt itáliai vásárlásaival, amire máig büszkék lehetünk. Ha valaki felmegy az állandó gyűjteménybe, akkor minden második kép az olaszoktól érkezett hozzánk, volt amit egyenesen a templom faláról vett meg hősünk. A millenium idején ugyanis volt egy történelmi pillanat, amikor az olaszok meg akartak szabadulni a képeiktől, mi pedig világhirű gyűjteményt akartunk létrehozni. Sikerült.
Akkor viszont mi ez itt?





Ez itt a Román Csarnok. Nem ismerős? Hát azért nem, mert a 2. vh-ban megsérült, beázott, satöbbi, és azóta a sok teendő mellett nem volt idő rendberakni. Azóta zárva van és csak mára nyitották ki. Csak én érzem azt, hogy ez azért vérciki? Persze az rendben van, hogy a Rembradt kiállitáson 178 képből 20 Rembradt... Az is rendben van, hogy múzeumi negyedet épitünk, és az is, hogy már többször megjelent, hogy a Szépművészeti raktára szintén nem éppen jó állapotban van...
Tehát bezárt a mai nappal a Szépművészeti. Az Ernst múzeum megszűnt, a Műcsarnokot felszántották, az embereket a művészetről leszoktatták. Itt tartunk most. A magyarázkodás felesleges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése